Geplaatst op

Waarom vernieuwen we Visitaal-pictogrammen?

Visitaal-pictogrammen voor douchestoel, het gaat goed, het gaat niet goed, jammer, lachen, pizza eten, koffie drinken en hoe gaat het.

Elke maand ontwerpen we nieuwe Visitaal-pictogrammen en passen we bestaande pictogrammen aan. Dat doen we vaak op aanvraag van onze gebruikers, of omdat we een nieuwe thema-set willen toevoegen. Bijvoorbeeld pictogrammen rondom rouw en levenseinde, epilepsie of seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag.
We ontwerpen ook veel losse pictogrammen op aanvraag van onze gebruikers, en we zijn continu bezig met het moderniseren van de Visitaal-bibliotheek.

Dat moderniseren doen we niet alleen omdat sommige pictogrammen na ruim 20 jaar echt verouderd zijn, maar ook omdat Visitaal-pictogrammen tegenwoordig veel breder worden toegepast dan toen ze werden ontworpen. Bijvoorbeeld wanneer pictogrammen worden gebruikt in apps op smartphone of tablet. Een goed voorbeeld van zo’n nieuwe toepassing is Visitaal Chat, de veilige gratis app met Visitaal-pictogrammen die veel wordt gebruikt door mensen met een (licht-) verstandelijke beperking of NAH op Android-smartphones en iPhones.

Op de smartphone ziet een pictogram er anders uit dan op een geprint dagschema; de picto wordt vaak veel kleiner weergegeven, en ook dan moet je het pictogram goed kunnen herkennen. Ook, of juist als je slechtziend bent!

Foto mobiele telefoon met Visitaal Chat.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van pictogrammen die we vernieuwd hebben, met een korte toelichting:

Oude en nieuwe pictogram voor grappig

Links zie je het oude pictogram ‘grappig’. Deze picto is erg gedetailleerd en heeft heel fijne lijntjes. Deze details zijn op een smartphone niet goed te zien.

Rechts zie je het vernieuwde pictogram: deze is beter zichtbaar op een klein scherm. Bovendien sluit deze zo ook beter aan bij emoji’s die gebruikers gewend zijn van social media zoals bijvoorbeeld Whatsapp.

Ook het oude pictogram voor ‘huilen’ bevatte met hele fijne lijntjes die minder goed leesbaar zijn op het kleine beeldscherm van een tablet of smartphone. Het vernieuwde pictogram huilen is beter aangepast aan een klein formaat scherm en lage resolutie.

Oude en nieuwe pictogram voor huilen
Oude en nieuwe pictogram voor pizza

Van gebruikers van Visitaal Chat kregen we de vraag om het pictogram ‘pizza’ toe te voegen. Ook die hebben we opnieuw ontworpen, omdat het oude pictogram ‘pizza’ te gedetailleerd bleek voor gebruik op een smartphone.Ook in dit geval hebben we ervoor gezorgd dat het nieuwe pictogram pizza refereert aan de emoji voor pizza die veel mensen gewend zijn van Whatsapp en andere social media.

Het kan natuurlijk zijn dat je cliënt erg gehecht is aan de vertrouwde oude pictogrammen. We begrijpen dat dat soms lastig is. Daarom blijven de oude pictogrammen nog een maand beschikbaar voor gebruikers van Pictostudio en PictoCanvas.
Als je een pictogram zoekt in het selectievenster vind je de oude picto’s in de categorie ‘Oude pictogrammen’ in de navigatiebalk links. Je kunt ze nog een maand toevoegen aan documenten (Pictostudio Pro en PictoCanvas) of exporteren naar het klembord (Pictostudio voor Office).

Screenshot pictogram invoegen, categorie 'oude pictogrammen'

Zelf Visitaal-pictogrammen gebruiken voor ondersteunde communicatie

Als je zelf wil ontwerpen met Visitaal-pictogrammen heb je het programma Pictostudio nodig. Als je een licentie hebt voor Pictostudio krijg je elke week de nieuwste pictogrammen op je computer. Dat gaat automatisch, je hoeft niks te downloaden en kunt altijd de meest actuele pictogrammen gebruiken. En als je een pictogram of begrip mist kun je een verzoek voor een nieuw pictogram indienen. De kosten zijn afhankelijk van je wensen en het gekozen pakket; vanaf €3,33 per maand kun je al werken met Pictostudio voor Office.


Je kunt kiezen uit 3 gebruiksvriendelijke programma’s om de Visitaal-pictogrammen te gebruiken:

weekschema_pictogrammen
  • Met Pictostudio Pro kun je eenvoudig dag- en weekschema’s, stappenplannen en stickervellen met pictogrammen ontwerpen. 
  • Pictostudio voor Office is bedoeld voor mensen die graag met Microfsoft Word werken, het is heel eenvoduig in het gebruik: je kunt kiezen uit ruim 3.000 Visitaal-pictogrammen, je kunt ze zelf aanpassen (kleur, tekst) of vertalen en gemakkelijk plaatsen in je Word-document. 
  • PictoCanvas  maak je snel een mooie praatplaat met Visitaal-pictogrammen. Je kunt ook samen op afstand met picto’s werken. Je kunt PictoCanvas ook inzetten voor zorg of logopedie op afstand.
    PictoCanvas is het gemakkelijkste én goedkoopste programma met Visitaal-pictogrammen:
    je kunt al aan de slag met Pictocanvas vanaf € 14,99 per jaar.

Wil je weten welk pakket het beste past bij jouw cliënt of situatie? Kijk hier op de website van Pictostudio of mail ons voor een advies op maat.

Gratis chatten met pictogrammen met Visitaal Chat

Flyer Visitaal Chat, veilig chatten met picto's!

Iedereen wil graag met elkaar chatten en appen, ook mensen met een verstandelijke beperking! Daarom hebben we Visitaal Chat gebouwd, een gratis chat-app waarmee je Visitaal-pictogrammen, emoji’s en foto’s naar elkaar kunt sturen.

Lees meer en download Visitaal Chat gratis voor Android of iPhone.