Geplaatst op

Waarom vernieuwen we Visitaal-pictogrammen?

Visitaal-pictogrammen voor douchestoel, het gaat goed, het gaat niet goed, jammer, lachen, pizza eten, koffie drinken en hoe gaat het.

Elke maand ontwerpen we nieuwe Visitaal-pictogrammen. Vaak op aanvraag van onze gebruikers, of omdat we een nieuwe thema-set willen toevoegen. Bijvoorbeeld pictogrammen rondom rouw en levenseinde, epilepsie of seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag. We ontwerpen ook veel pictogrammen op aanvraag van onze gebruikers, en we zijn druk bezig met het moderniseren van de Visitaal-bibliotheek.

Dat moderniseren doen we niet alleen omdat sommige pictogrammen na ruim 20 jaar echt verouderd zijn, maar ook omdat Visitaal-pictogrammen tegenwoordig veel breder worden toegepast, bijvoorbeeld in apps op de smartphone of tablet. Een goed voorbeeld is Visitaal Chat, de nieuwe gratis app met Visitaal-pictogrammen die massaal gedownload wordt op Android en iPhone.

Foto mobiele telefoon met Visitaal Chat.

Op de smartphone ziet een pictogram er anders uit dan op een geprint dagschema; het wordt vaak veel kleiner weergegeven, en ook dan moet je het pictogram goed kunnen herkennen. Ook, of juist als je slechtziend bent.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van pictogrammen die we deze week vernieuwd hebben, met een korte toelichting:

Oude en nieuwe pictogram voor grappig

Links zie je het oude pictogram ‘grappig’. Deze picto is erg gedetailleerd en heeft heel fijne lijntjes. Deze details zijn op een smartphone niet goed te zien.

Rechts zie je het vernieuwde pictogram: deze is beter zichtbaar op een klein scherm. Bovendien sluit het ook beter aan bij emoji’s die veel gebruikers gewend zijn van social media zoals bijvoorbeeld Whatsapp.

Oude en nieuwe pictogram voor huilen

Ook het oude pictogram voor ‘huilen’ was getekend met hele fijne lijntjes die minder leesbaar zijn op een klein scherm van een tablet of smartphone. Het vernieuwde pictogram huilen is beter aangepast aan een klein formaat scherm en lage resolutie.

Oude en nieuwe pictogram voor pizza

Van gebruikers van Visitaal Chat kregen we de vraag om het pictogram ‘pizza’ toe te voegen. Ook die hebben we opnieuw ontworpen, omdat het oude pictogram ‘pizza’ te gedetailleerd bleek voor gebruik op een smartphone.Ook in dit geval hebben we ervoor gezorgd dat het nieuwe pictogram pizza refereert aan de emoji voor pizza die veel mensen gewend zijn van Whatsapp en andere social media.

Screenshot pictogram invoegen, categorie 'oude pictogrammen'

Het kan zijn dat je cliënt erg gehecht is aan de vertrouwde oude pictogrammen. Daarom blijven de oude pictogrammen nog een maand beschikbaar voor gebruikers van Pictostudio en PictoCanvas.
Als je een pictogram zoekt in het selectievenster vind je de oude picto’s in de categorie ‘Oude pictogrammen’ in de navigatiebalk links. Je kunt ze nog een maand toevoegen aan documenten (Pictostudio Pro en PictoCanvas) of exporteren naar het klembord (Pictostudio voor Office).

We hebben ook een aantal nieuwe pictogrammen toegevoegd, meestal op verzoek van gebruikers van Pictostudio en Visitaal Chat:

  • Pictogram douchestoel
  • Pictogram het gaat goed
  • Pictogram het gaat niet goed
  • Pictogram jammer
  • Pictogram lachen
  • Pictogram pizza eten
  • Pictogram zullen we koffie drinken?
  • Pictogram hoe gaat het?

Gratis chatten met pictogrammen met Visitaal Chat

Flyer Visitaal Chat, veilig chatten met picto's!

Iedereen wil graag met elkaar chatten en appen, ook mensen met een verstandelijke beperking! Daarom hebben we Visitaal Chat gebouwd, een gratis chat-app waarmee je Visitaal-pictogrammen, emoji’s en foto’s naar elkaar kunt sturen.

Lees meer en download Visitaal Chat gratis voor Android of iPhone.