Geplaatst op

Praten over de dood met pictogrammen

Iedereen gaat dood, en toch vinden we het allemaal lastig om te praten over de dood. Terwijl het zo belangrijk is, zeker voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Juist met verstandelijk beperkte cliënten is het goed om op tijd het gesprek over het levenseinde te voeren: zo kun je angst en onzekerheid verminderen door hem of haar emotioneel voor te bereiden op dat wat komen gaat. Of het nu gaat om het overlijden of een terminale ziekte bij een geliefde, vriend of familielid, of om de voorbereiding op het eigen levenseinde.

In samenwerking met zorginstelling Ipse de Bruggen hebben we daarom een nieuwe categorie pictogrammen ontworpen en toegevoegd aan Pictostudio: Levenseinde en rouw. Met deze nieuwe serie pictogrammen kun je het gesprek met een verstandelijk beperkte cliënt over terminale ziekte en levenseinde visueel ondersteunen of met behulp van een stappenplan inzicht geven in wat iemand kan verwachten.


Deze pictogrammen over de dood zijn een eerste aanzet, we willen deze categorie verder uitbreiden met relevante begrippen rondom thema’s als palliatieve zorg, terminale ziekte en levenseinde. Dus als je suggesties hebt voor pictogrammen over terminale ziekte, palliatieve zorg of het levenseinde dan zien we je mail graag tegemoet.

Hieronder zie je een lijst met de nieuwe pictogrammen over dood en rouw die we deze week hebben toegevoegd.
Als je ene licentie hebt voor Pictostudio kun je ze meteen bewerken en gebruiken; je bijvoorbeeld kunt zelf eenvoudig de tekst boven een pictogram aanpassen of verwijderen.
Sommige titels komen misschien onlogisch over maar die hebben we zo toegevoegd om het onderscheid tussen de verschillende pictogrammen en begrippen duidelijk te maken, ze zijn zo aan te passen zodat ze beter passen bij jouw toepassing:

 • Pictogram Aan bed overleden
 • Pictogram Afscheid nemen
 • Pictogram Afscheid van kist
 • Pictogram Angst voor de dood
 • Pictogram Begrafenisauto
 • Pictogram Bezoek levenseinde
 • Pictogram Bezoek opgebaard kist
 • Pictogram Doodskist met bloemen
 • Pictogram Drinken geven
 • Pictogram Gesprek aan bed
 • Pictogram Graf kruis
 • Pictogram Graf
 • Pictogram Hospice bed
 • Pictogram Hospice huis
 • Pictogram Kist dragers
 • Pictogram Laatste zorg
 • Pictogram Opgebaard in kist
 • Pictogram Opgebaard op bed
 • Pictogram Overleden dokter
 • Pictogram Overleden dokter
 • Pictogram Rouwkaart
 • Pictogram Toespraak begrafenis
 • Pictogram Urn
 • Pictogram Ziekenbezoek gesprek
pictogrammen over dood en rouw voor mensen met een verstandelijke beperking

Zelf ontwerpen met pictogrammen

Wanneer je zelf onderstaande communicatie over dood en rouw met pictogrammen wil ontwerpen kun je bij Pictostudio kiezen uit verschillende pakketten voor instelling en thuisgebruik: Pictostudio voor Office, Pictostudio Pro en PictoCanvas. Deze programma’s bevatten vanaf pakket 2 allemaal de ruim 2400 Visitaal-pictogrammen, dus ook de pictogrammen over levenseinde, dood en rouw.

Pictostudio Pro

Pictostudio Pro is een programma in de browser. Hiermee maak je in een handomdraai stickervellen, dag- en weekschema’s.

Je kunt kiezen voor één van onze sjablonen, bijvoorbeeld de gratis Pictokalender, of je maak zelf een stappenplan op maat. Je voegt eenvoudig pictogrammen, klokken en eigen afbeeldingen toe aan je ontwerp.

pictostudio_voor_office

Pictostudio voor Office

Pictostudio voor Office is ideaal als je met WORD of een ander Office-programma werkt. Het is een gebruiksvriendelijk programma voor visuele ondersteuning met pictogrammen.

Met Pictostudio voor Office kun je ruim 2400 Visitaal-pictogrammen bewerken en plaatsen in je WORD-document. Het werkt heel eenvoudig, iedereen kan hiermee direct zelf aan de slag. Je hebt geen ingewikkelde programma’s meer nodig.

PictoCanvas: praatplaten, schaalvragen en pictogrammen gebruiken

Pictocanvas is het makkelijkste programma met Visitaal-pictogrammen. Met PictoCanvas kun je het gesprek met een cliënt of familielid visueel ondersteunen, ook op afstand: Op een gedeeld scherm kun je allebei pictogrammen en foto’s plaatsen, notities maken, tekenen en bewegen. Met de praatplaten en schaalvragen van PictoCanvas kun je allerlei onderwerpen bespreken en verschillende werkvormen toepassen.

Je kunt al aan de slag met PictoCanvas vanaf €14,99 per jaar!