Geplaatst op

Praten over de dood met pictogrammen

Visitaal-pictogrammen hospice, opgebaard, toespraak begrafenis en rouwkaart.

Iedereen gaat dood, en toch vinden we het allemaal lastig om te praten over de dood. Terwijl het zo belangrijk is, zeker voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Juist met verstandelijk beperkte cliënten is het goed om op tijd het gesprek over het levenseinde te voeren: zo kun je angst en onzekerheid verminderen door hem of haar emotioneel voor te bereiden op dat wat komen gaat. Of het nu gaat om het overlijden of een terminale ziekte bij een geliefde, vriend of familielid, of om de voorbereiding op het eigen levenseinde.

In samenwerking met zorginstelling Ipse de Bruggen hebben we daarom een nieuwe categorie pictogrammen ontworpen en toegevoegd aan Pictostudio: Levenseinde en rouw. Met deze nieuwe serie pictogrammen kun je het gesprek met een verstandelijk beperkte cliënt over terminale ziekte en levenseinde visueel ondersteunen of met behulp van een stappenplan inzicht geven in wat iemand kan verwachten.

Deze pictogrammen over de dood zijn een eerste aanzet, we willen deze categorie verder uitbreiden met relevante begrippen rondom thema’s als palliatieve zorg, terminale ziekte en levenseinde. Dus als je suggesties hebt voor pictogrammen over terminale ziekte, palliatieve zorg of het levenseinde dan zien we je mail graag tegemoet.

Hieronder zie je een lijst met de nieuwe pictogrammen over dood en rouw die we deze week hebben toegevoegd.
Als je ene licentie hebt voor Pictostudio kun je ze meteen bewerken en gebruiken; je bijvoorbeeld kunt zelf eenvoudig de tekst boven een pictogram aanpassen of verwijderen.

Sommige titels komen misschien onlogisch over maar die hebben we zo toegevoegd om het onderscheid tussen de verschillende pictogrammen en begrippen duidelijk te maken, ze zijn zo aan te passen zodat ze beter passen bij jouw toepassing:

 • Pictogram aan bed overleden
 • Pictogram afscheid nemen
 • Pictogram afscheid van kist
 • Pictogram angst voor de dood
 • Pictogram begrafenisauto
 • Pictogram bezoek levenseinde
 • Pictogram bezoek opgebaard kist
 • Pictogram doodskist met bloemen
 • Pictogram drinken geven
 • Pictogram gesprek aan bed
 • Pictogram graf kruis
 • Pictogram graf
 • Pictogram hospice bed
 • Pictogram hospice huis
 • Pictogram kist dragers
 • Pictogram laatste zorg
 • Pictogram opgebaard in kist
 • Pictogram opgebaard op bed
 • Pictogram overleden dokter
 • Pictogram overleden dokter
 • Pictogram rouwkaart
 • Pictogram toespraak begrafenis
 • Pictogram urn
 • Pictogram ziekenbezoek gesprek
Overzicht van Visitaal-pictogrammen over dood en rouw voor mensen met een verstandelijke beperking.