Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen: pictogram vakkenvullen en een pictogram kaftan

Visitaal-pictogrammen voor naschoolse opvang, kaftan, hartige taart en vakkenvullen.

We hebben weer nieuwe pictogrammen ontworpen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze week voegen we onder andere het pictogram vakkenvullen en het pictogram naschoolse opvang toe aan de Visitaal-bibliotheek. Deze nieuwe en vernieuwde pictogrammen kun je meteen gebruiken in Pictostudio.

Verder lezen Nieuwe pictogrammen: pictogram vakkenvullen en een pictogram kaftan
Geplaatst op

We hebben nieuwe pictogrammen dood en begrafenis toegevoegd

Visitaal-pictogrammen voor crematorium, uitvaartcentrum, begrafenis en graf bezoeken.

Deze pictogrammen zijn een aanvulling op een eerdere set pictogrammen in de categorie ‘Rouw en levenseinde‘ die we in samenwerking met Ipse de Bruggen hebben ontwikkeld om samen met je verstandelijk beperkte cliënt of familielid het gesprek over de dood visueel te ondersteunen.

Verder lezen We hebben nieuwe pictogrammen dood en begrafenis toegevoegd
Geplaatst op

Extra pictogrammen hitteplan

De eerste hittegolf van het jaar is een feit, en de Vierdaagse moet nog beginnen! Daarom hebben we extra pictogrammen hitteplan ontworpen. Zodat je je je cliënt of familielid goed kunt voorbereiden op de warmte. En de Vierdaagse-pictogrammen komen ook van pas als je gewoon een lange wandeling maakt.

Met deze pictogrammen in Pictostudio maak je eenvoudig zelf een hitteplan voor je cliënten, leerlingen of familieleden. De nieuwe pictogrammen hittegolf staan vanaf vandaag voor je klaar in Pictostudio voor Office of Pictostudio Pro.

Verder lezen Extra pictogrammen hitteplan
Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen vakantie

Visitaal-pictogrammen voor buiten koffie drinken, op vakantie gaan, fietsvakantie, vliegveld, douane, wachten gate, kamperen, tent, caravan, camping en wielrennen.

De zomer is begonnen, de vakantie komt eraan. Daarom hebben we nieuwe pictogrammen voor de vakantie gemaakt, je kunt ze meteen gebruiken in Pictostudio. Met deze vakantiepicto’s kan de grote vakantie pas echt goed beginnen!

Of je nou naar de Efteling gaat, of je gaat kamperen, of met het vliegtuig; je kunt met Visitaal-pictogrammen een mooi dagschema of weekschema maken. We hebben ook een sjabloon voor een slaapschema toegevoegd aan Pictostudio Pro!

Verder lezen Nieuwe pictogrammen vakantie
Geplaatst op

Waarom vernieuwen we Visitaal-pictogrammen?

Visitaal-pictogrammen voor douchestoel, het gaat goed, het gaat niet goed, jammer, lachen, pizza eten, koffie drinken en hoe gaat het.

Elke maand ontwerpen we nieuwe Visitaal-pictogrammen. Vaak op aanvraag van onze gebruikers, of omdat we een nieuwe thema-set willen toevoegen. Bijvoorbeeld pictogrammen rondom rouw en levenseinde, epilepsie of seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag. We ontwerpen ook veel pictogrammen op aanvraag van onze gebruikers, en we zijn druk bezig met het moderniseren van de Visitaal-bibliotheek.

Dat moderniseren doen we niet alleen omdat sommige pictogrammen na ruim 20 jaar echt verouderd zijn, maar ook omdat Visitaal-pictogrammen tegenwoordig veel breder worden toegepast, bijvoorbeeld in apps op de smartphone of tablet. Een goed voorbeeld is Visitaal Chat, de nieuwe gratis app met Visitaal-pictogrammen die massaal gedownload wordt op Android en iPhone.

Foto mobiele telefoon met Visitaal Chat.

Op de smartphone ziet een pictogram er anders uit dan op een geprint dagschema; het wordt vaak veel kleiner weergegeven, en ook dan moet je het pictogram goed kunnen herkennen. Ook, of juist als je slechtziend bent.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van pictogrammen die we deze week vernieuwd hebben, met een korte toelichting:

Oude en nieuwe pictogram voor grappig

Links zie je het oude pictogram ‘grappig’. Deze picto is erg gedetailleerd en heeft heel fijne lijntjes. Deze details zijn op een smartphone niet goed te zien.

Rechts zie je het vernieuwde pictogram: deze is beter zichtbaar op een klein scherm. Bovendien sluit het ook beter aan bij emoji’s die veel gebruikers gewend zijn van social media zoals bijvoorbeeld Whatsapp.

Oude en nieuwe pictogram voor huilen

Ook het oude pictogram voor ‘huilen’ was getekend met hele fijne lijntjes die minder leesbaar zijn op een klein scherm van een tablet of smartphone. Het vernieuwde pictogram huilen is beter aangepast aan een klein formaat scherm en lage resolutie.

Oude en nieuwe pictogram voor pizza

Van gebruikers van Visitaal Chat kregen we de vraag om het pictogram ‘pizza’ toe te voegen. Ook die hebben we opnieuw ontworpen, omdat het oude pictogram ‘pizza’ te gedetailleerd bleek voor gebruik op een smartphone.Ook in dit geval hebben we ervoor gezorgd dat het nieuwe pictogram pizza refereert aan de emoji voor pizza die veel mensen gewend zijn van Whatsapp en andere social media.

Screenshot pictogram invoegen, categorie 'oude pictogrammen'

Het kan zijn dat je cliënt erg gehecht is aan de vertrouwde oude pictogrammen. Daarom blijven de oude pictogrammen nog een maand beschikbaar voor gebruikers van Pictostudio en PictoCanvas.
Als je een pictogram zoekt in het selectievenster vind je de oude picto’s in de categorie ‘Oude pictogrammen’ in de navigatiebalk links. Je kunt ze nog een maand toevoegen aan documenten (Pictostudio Pro en PictoCanvas) of exporteren naar het klembord (Pictostudio voor Office).

We hebben ook een aantal nieuwe pictogrammen toegevoegd, meestal op verzoek van gebruikers van Pictostudio en Visitaal Chat:

  • Pictogram douchestoel
  • Pictogram het gaat goed
  • Pictogram het gaat niet goed
  • Pictogram jammer
  • Pictogram lachen
  • Pictogram pizza eten
  • Pictogram zullen we koffie drinken?
  • Pictogram hoe gaat het?

Gratis chatten met pictogrammen met Visitaal Chat

Flyer Visitaal Chat, veilig chatten met picto's!

Iedereen wil graag met elkaar chatten en appen, ook mensen met een verstandelijke beperking! Daarom hebben we Visitaal Chat gebouwd, een gratis chat-app waarmee je Visitaal-pictogrammen, emoji’s en foto’s naar elkaar kunt sturen.

Lees meer en download Visitaal Chat gratis voor Android of iPhone.

Geplaatst op

Hallo wordt Visitaal Chat: chatten met pictogrammen

Whatsapp, Telegram en Signal maken de wereld een stukje kleiner. Waar je ook bent, dankzij deze handige apps kun je altijd makkelijk een berichtje sturen. Maar wat te doen als je wordt buitengesloten, omdat je niet kunt lezen en schrijven? Voor die mensen lanceren wij deze zomer een nieuwe gratis app: Visitaal Chat.

Met deze nieuwe app kunnen straks ook mensen met een verstandelijke beperking gratis en veilig chatten met pictogrammen.

Foto mobiele telefoon met een screenshot van Pictostudio Hallo

In 2019 bouwden wij de app Pictostudio Hallo, waarmee je gesprekken met Visitaal-pictogrammen kunt voeren. We ontwikkelden Pictostudio Hallo in samenwerking met de zorginstelling Middin. De testgebruikers van Middin, bestaande uit een groep zorgverleners en cliënten, waren zeer positief over de app.

Maar omdat het geld kost om een goede server voor Pictostudio Hallo te huren, besloten we de app aan te bieden als een betaalde dienst met een abonnement. En daarom kon niet iedereen van de app gebruik maken en chatten met pictogrammen..

Logo Het Gehandicapte Kind

Dankzij een donatie van het Gehandicapte Kind in het kader van de coronacrisis mochten we 200 kinderen met een beperking en hun gezinnen een gratis licenties voor Pictostudio Hallo aanbieden. Dat leverde weliswaar veel enthousiaste gebruikers op maar de betaalde licentie zorgde er toch voor dat het minder mensen met een verstandelijke beperking chatten met pictogrammen via Hallo dan we hadden gehoopt.

Inmiddels is Spelpartners flink gegroeid. We werken samen met veel grote zorg- en onderwijsinstellingen. Daardoor kunnen we nu een nieuwe app ontwikkelen die we gratis gaan aanbieden aan iedereen die graag berichten met Visitaal-pictogrammen verstuurt naar vrienden en familie: Visitaal Chat.

Verder lezen Hallo wordt Visitaal Chat: chatten met pictogrammen
Geplaatst op

Praten over de dood met pictogrammen

Visitaal-pictogrammen hospice, opgebaard, toespraak begrafenis en rouwkaart.

Iedereen gaat dood, en toch vinden we het allemaal lastig om te praten over de dood. Terwijl het zo belangrijk is, zeker voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Juist met verstandelijk beperkte cliënten is het goed om op tijd het gesprek over het levenseinde te voeren: zo kun je angst en onzekerheid verminderen door hem of haar emotioneel voor te bereiden op dat wat komen gaat. Of het nu gaat om het overlijden of een terminale ziekte bij een geliefde, vriend of familielid, of om de voorbereiding op het eigen levenseinde.

In samenwerking met zorginstelling Ipse de Bruggen hebben we daarom een nieuwe categorie pictogrammen ontworpen en toegevoegd aan Pictostudio: Levenseinde en rouw. Met deze nieuwe serie pictogrammen kun je het gesprek met een verstandelijk beperkte cliënt over terminale ziekte en levenseinde visueel ondersteunen of met behulp van een stappenplan inzicht geven in wat iemand kan verwachten.

Verder lezen Praten over de dood met pictogrammen