Geplaatst op

Pictogram dodenherdenking en pictogram bevrijdingsdag voor ondersteunde communicatie

pictogram dodenherdenking en pictogram bevrijdingsdag

Deze week staan we 2 minuten stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De dag erna is het Bevrijdingsdag, en vieren we feest omdat we in vrede en veiligheidkunnen leven in Nederland. Belangrijke dagen voor Nederland, maar best lastig om hierover in gesprek te gaan met iemand met een (licht) verstandelijke beperking. Daarom hebben we het pictogram dodenherdenking en het pictogram bevrijdingsdag in de Visitaal-bibliotheek.

Verder lezen Pictogram dodenherdenking en pictogram bevrijdingsdag voor ondersteunde communicatie
Geplaatst op

Pictogrammen koningsdag

pictogram koning

Hoera, het is weer koningsdag! De zon schijnt dus we gaan lekker feestvieren. Veilig thuis, in de tuin of op de vrijmarkt. En daar hoort natuurlijk een lekkere tompouce bij!


Ter gelegenheid van koningsdag hebben we ook een aantal nieuwe pictogrammen ontworpen: het pictogram hermelijnen mantel en het pictogram gouden koets. En een extra picto vlag en wimpel, want de vlag wordt vandaag natuurlijk wel gehesen! Leve de koning!

Verder lezen Pictogrammen koningsdag
Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen statiegeld en gymles

Er staan weer nieuwe picto’s klaar in Pictostudio, onder andere een set met pictogrammen ramen zemen en pictogrammen statiegeld. De pictogrammen statiegeld hebben we gemaakt op aanvraag van een zorginstelling, de aanleiding was dat we in Nederland sinds kort eindelijk ook statiegeld krijgen als we een plastic flesje terugbrengen. Dat is winst voor het milieu, wie wil dat nou niet? En het betekent een extra prikkel om de eigen omgeving schoon en netjes te houden.

De nieuwe pictogrammen betreft bijna allemaal alledaagse begrippen die ook (of juist) voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking belangrijk zijn. Gebruik ze in dagschema’s, instructies, stappenplannen of op locatie, bijvoorbeeld als bewegwijzering: het pictogram gymzaal bijvoorbeeld.
MInder alledaags, maar ook belangrijk zijn het pictogram Gouden Koets, het pictogram sjerp, of het pictogram rode loper. Want soms verdient iemand net even een beetje meer aandacht, bijvoorbeeld als je met vlag en wimpel geslaagd bent voor een toets. Ook voor bijzondere gelegenheden vind je veel pictogrammen in Pictostudio, en als je ze niet vind kun je altijd een nieuw pictogram aanvragen. Dat is het voordeel van een licentie op Pictostudio.

 • Pictogram Raamwassen
 • Pictogram Raam droogmaken
 • Pictogram Steppen
 • Pictogram Gymzaal
 • Pictogram Gymles
 • Pictogram Statiegeld
 • Pictogram Statiegeld blikje
 • Pictogram Statiegeld plastic flesje
 • Pictogram Krul
 • Pictogram Kruis
 • Pictogram Hacker
 • Pictogram Vlag en wimpel
 • Pictogram Wimpel
 • Pictogram Gouden koets
 • Pictogram Sjerp
 • Pictogram Rode loper

Zelf ondersteunde communicatie ontwerpen met pictogrammen in Pictostudio

Met de softwarepakketten van Pictostudio kan iedereen gemakkelijk zelf ontwerpen met Visitaal-pictogrammen. Nieuwe pictogrammen worden wekelijks automatisch toegevoegd, je hoeft niks te downloaden en hebt dus altijd de meest actuele pictogrammen bij de hand.
Je kunt kiezen uit 3 gebruiksvriendelijke programma’s:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is pictostudio-pro-scherm-weekschema-bewerken.jpg
 • Met Pictostudio Pro kun je eenvoudig dag- en weekschema’s, stappenplannen en stickervellen met pictogrammen ontwerpen. 
 • Met Pictostudio voor Office kun je pictogrammen aanpassen en plaatsen in je Word-documenten. 
 • PictoCanvas  maak je snel een mooie praatplaat met Visitaal-pictogrammen. Je kunt ook samen op afstand met picto’s werken. PictoCanvas wordt vaak gebruikt voor zorg of logopedie op afstand.

Meer weten of een offerte aanvragen? Mail ons voor een advies op maat of kijk hier op de site van Pictostudio naar de mogelijkheden en prijzen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is pictocanvas-eigen-regie-pictogram-ondersteunde-communicatie.png
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is laptop-tablet-smartphone-praatplaat-dieren-paard-stal.png
PictoCanvas, als je ook op afstand samen met picto’s wilt communiceren of praatplaten wilt maken en delen.
Geplaatst op

Pictogram Ramadan en pictogram Iftar

pictogrammen ramadan
Nieuwe pictogrammen ramadan en iftar

De Ramadan is voor veel mensen een belangrijke en mooie priode. Daarom hebben we een serie pictogrammen voor de ramadan die je kunt gebruiken in ondersteunde communicatie: voor mensen die meedoen aan de Ramadan, maar ook om uit te leggen wat de ramadan betekent voor moslims.


We hadden al een pictogram Ramadan en een pictogram Suikerfeest in de bibliotheek van Pictostudio, met deze ramadan-pictogrammen kun je nog meer onderwerpen visueel duidelijk maken. Je kunt de tekst boven het pictogram eenvoudig aanpassen of verwijderen in Pictostudio.

Verder lezen Pictogram Ramadan en pictogram Iftar
Geplaatst op

Update Visitaal pictogrammen: nieuw pictogram bezoek en pictogrammen jas aandoen

Nieuwe pictogrammen jas aandoen, pictogram jas dichtdoen en jas uitdoen
Nieuwe pictogrammen jas aandoen, pictogram jas dichtdoen en jas uitdoen

We hebben weer nieuwe pictogrammen ontworpen, deze week onder andere een pictogram jas aandoen, een pictogram jas dichtdoen en een pictogram jas uitdoen. Belangrijke pictogrammen voor een ochtendritueel, een dagschema of voor een stappenplan.

Verder lezen Update Visitaal pictogrammen: nieuw pictogram bezoek en pictogrammen jas aandoen
Geplaatst op

Nieuw: pictogram Pony wandelen en pictogram Met kruk lopen

Pictogram pony wandelen en andere nieuwe gratis pictogrammen

Er staan weer nieuwe en vernieuwde pictogrammen voor je klaar in Pictostudio, zoals het pictogram met kruk lopen. Dit pictogram hebben we gemaakt op verzoek van cliënt met een visuele en verstandelijke beperking. Een heel nuttige picto die vast voor veel meer gebruikers nuttig is.


Zo ontwerpen we wekelijks nieuwe pictogrammen op verzoek van gebruikers. Met een licentie voor Pictostudio kun jij ook een verzoek indienen voor een nieuw pictogram. Als het pictogram ook meerwaarde heeft voor andere gebruikers gaan we deze ontwerpen en toevoegen.

Verder lezen Nieuw: pictogram Pony wandelen en pictogram Met kruk lopen
Geplaatst op

Update pictogrammen: pictogram glucose meten en pictogram slaapritme

pictogram glucose meten en pictogram slaapritme
Nieuwe gratis pictogrammen van deze week: pictogram glucose meten en pictogram slaapritme

De update van deze week bestaat uit pictogrammen die we hebben ontworpen op aanvraag van onze gebruikers, zoals het pictogram slaapritme en het pictogram glucose meten. De nieuwe pictogrammen zijn gratis te gebruiken als je een licentie hebt voor Pictostudio.


We kregen onder andere de vraag om pictogrammen diabetes toe te voegen. Diabetes is een veelvoorkomende ziekte, ook bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking. We gaan rondom dit thema een serie nieuwe pictogrammen ontwerpen, net zoals de pictogrammen epilepsie die we eerder hebben toegevoegd aan Pictostudio. We beginnen met het pictogram glucose meten en het pictogram glucosemeter.

Verder lezen Update pictogrammen: pictogram glucose meten en pictogram slaapritme