Pictogrammen voor ondersteunde communicatie, dagritme en structuur

moeder maakt een dagschema met pictogrammen om dagritme te bevorderen
pictogrammen_ ochtendritueel

Met een dagschema of weekschema met pictogrammen help je jouw cliënt of familielid om meer grip te krijgen op het dagelijks leven. Zo bevorder je eigen regie en zelfredzaamheid.
Met name mensen met een (licht) verstandelijke beperking hebben veel baat bij pictogrammen voor een duidelijk dagritme.
Ook mensen met een Autisme Spectrumstoornis gebruiken vaak een dagschema met pictogrammen om dagindeling en dagelijkse communicatie visueel te ondersteunen.

Met Pictostudio Pro kun je snel en gemakkelijk een dag of weekschema maken. Gebruik een template en vul het met met meer dan 2600 Visitaal-pictogrammen en met je eigen foto’s en afbeeldingen. Met de gratis Pictokalender in Pictostudio Pro maak je snel een weekschema op maat.
Visitaal-pictogrammen worden ook veel gebruikt door logopedisten, communicatiedeskundigen en intern begeleiders voor cliënt-communicatie, instructies en stappenplannen.

Als je een licentie hebt voor Pictostudio krijg je elke week de nieuwste pictogrammen. Dat gaat automatisch, je hoeft niks te downloaden en kunt altijd de meest actuele pictogrammen gebruiken. En als je een begrip mist kun je een verzoek voor een nieuw pictogram indienen.


Je kunt kiezen uit 3 gebruiksvriendelijke programma’s om de pictogrammen dagritme te gebruiken:

weekschema_pictogrammen
  • Met Pictostudio Pro kun je eenvoudig dag- en weekschema’s, stappenplannen en stickervellen met pictogrammen ontwerpen. 
  • PictoCanvas  maak je snel een mooie praatplaat met Visitaal-pictogrammen. Je kunt ook samen op afstand met picto’s werken. Je kunt PictoCanvas ook inzetten voor zorg of logopedie op afstand.
    PictoCanvas is het gemakkelijkste én goedkoopste programma met Visitaal-pictogrammen:
    je kunt al aan de slag met Pictocanvas vanaf € 14,99 per jaar.

Wil je weten welk pakket het beste past bij jouw cliënt of situatie? Kijk hier op de website van Pictostudio of mail ons voor een advies op maat.

Ook in het onderwijs gebruiken professionals vaak Visitaal-pictogrammen: intern begeleiders en scholen in het primair en speciaal onderwijs zetten Pictokaartjes in bij leerlingen die visuele ondersteuning nodig hebben bij dagstructuur en taalverwerving.

Foto van leraar en leerlingen, samen aan de slag met pictokaartjes.

De Visitaal-bibliotheek is is nooit af, maar blijft doorgroeien: elke week ontwerpen we nieuwe Visitaal-pictogrammen. We werken hierbij samen met onze gebruikers: als je een licentie hebt voor onze software Pictrostudio kun je nieuwe pictogrammen aanvragen en meedenken over nieuwe thema’s en toepassingen.

We spelen ook in op de actualiteit: sinds begin 2020 voegden we ruim 150 corona-pictogrammen toe aan ons softwarepakket Pictostudio. Gebruikers van Pictostudio voor Office, Pictostudio Pro en PictoCanvas beschikken automatisch over alle nieuwe pictogrammen.

Maak een Weekschema met Pictostudio Pro