Visitaal-pictogrammen

Maak je communicatie begrijpelijk met eenvoudige Visitaal-pictogrammen; ruim 3000 picto’s voor mensen met een verstandelijke beperking, ASS, NAH en anderstalige nieuwkomers.

pictogrammen

Visitaal-pictogrammen worden al meer dan 20 jaar gebruikt om de communicatie met en door mensen met een communicatieve beperking visueel te ondersteunen. In zorginstellingen, het (speciaal) onderwijs, thuis of op de dagbesteding. Visitaal-pictogrammen worden ook gebruikt bij beginnende dementie. De Visitaal-pictogrammen zorgen voor duidelijkheid en geven grip op het leven. 

Als je niet goed bent in gesproken of geschreven taal is het leven niet eenvoudig. In de spreekkamer van de dokter, als je een toeslag wil aanvragen of als je een brief krijgt van de gemeente, het valt niet mee om te begrijpen wat er gaat gebeuren en van je verwacht wordt. De samenleving is ingewikkeld voor mensen met een (licht-) verstandelijke beperking, laaggeletterden en andere minder talige mensen.

Visitaal-pictogrammen zijn speciaal ontwikkeld voor de communicatie met en tussen mensen met een verstandelijke of communicatieve beperking. Het zijn eenvoudige en herkenbare pictogrammen voor alle mogelijke onderwerpen uit het dagelijks leven. Ontwikkeld door mensen uit de praktijk.

Met de 3000 eenvoudige Visitaal pictogrammen help je jouw cliënt of familielid om meer grip te krijgen op het dagelijks leven. 

In de Visitaal-bibliotheek vind je pictogrammen voor ruim 2.600 begrippen. Ontworpen in samenwerking met onze gebruikers: familieleden, logopedisten, intern begeleiders, zorgvelerleners en communicatie deskundigen. Zij zijn de echte deskundigen die ervoor zorgen dat Visitaal-pictogrammen populair zijn op zorginstellingen, scholen en in de thuissituatie.

Pictogrammen rondom seksualiteit , rouw en levenseinde

We ontwerpen niet alleen pictogrammen voor alledaagse thema’s, ook voor lastige onderwerpen hebben we heldere pictogrammen die je kunt gebruiken om het gesprek met je familielid of cliënt te ondersteunen. Juist bij gevoelige onderwerpen is het fijn om herkenbare beelden in te zetten, die werken vaak beter dan woorden.
Samen met onze gebruikers, professionals en ervaringsdeskundigen uit zorg en onderwijs, ontwerpen we wekelijks nieuwe pictogrammen voor relevante en actuele thema’s, zoals levenseinde en rouw,  epilepsieseksualiteit of  energie besparen.


Pictogrammen uit de Toolkit Lichaam en seksualiteit

Zelf pictogrammen gebruiken in weekplanners, stappenplannen en op je computer

Wil jij zelf Visitaal-pictogrammen gebruiken om je communicatie visueel te ondersteunen? Met het programma Picostudio heb je altijd automatisch de nieuwste pictogrammen op je computer, je hoeft niks te downloaden.

Kies zelf het pakket dat het beste past bij jouw wensen:

  • Met Pictostudio Pro kun je eenvoudig dag- en weekschema’s, stappenplannen en stickervellen met pictogrammen ontwerpen. Het wordt veel gebruikt door professionals zoals logopedisten en intern begeleiders.
  • Pictostudio voor Office is geschikt voor mensen die graag werken met Microsoft Word. Je kunt zelf eenvoudig de kleur en tekst van de pictogrammen aanpassen, of pictogrammen vertalen. Als je klaar bent plaats je het pictogram heel eenvoudig in je WORD-document.

Klik hier voor het overzicht van alle pictogrammen.