Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen seksualiteit en #metoo

Visitaal-pictogrammen voor valentijnskaart, seksualiteit, kussen fijn en niet fijn, te dichtbij, ongewenst aanraken, aanranding, porno kijken en dickpicks.

Op Valentijnsdag vieren we de liefde. Dit jaar gebruiken we Valentijnsdag om nieuwe pictogrammen toe te voegen rondom seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag.

Grensoverschrijdend gedrag is deze tijd veel in het nieuws, de #metoo-beweging heeft veel losgemaakt.

Het blijkt nog steeds moeilijk om te praten over grenzen. Of om te melden dat je je niet veilig voelt, of slachtoffer bent van seksueel geweld. Of dat je te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag of discriminatie.

Mensen met een (licht) verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar. Juist voor deze groep is het belangrijk om open te spreken over persoonlijke grenzen, seksualiteit en gewenst en ongewenst gedrag. Als je (licht) verstandelijk beperkt bent, niet goed kan lezen en schrijven of geen gesproken taal beheerst is dit niet eenvoudig.

Mede daarom wordt de bibliotheek verder uitgebreid met pictogrammen rondom seksualiteit. Deze nieuwe serie pictogrammen rondom #metoo, seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag worden de komende weken ontworpen en toegevoegd aan Pictostudio. De eerste serie staat klaar voor gebruikers van Pictostudio.

Maar seks kan ook gewoon leuk zijn. Daarom zijn we blij dat we ook de pictogrammen uit de Toolkit Totale Communicatie Lichaam en Seksualiteit de komende weken toevoegen. Want het gesprek over lichaam en seksualiteit gaat over meer dan ongewenst gedrag.

Saskia Voortman, communicatiedeskundige bij Koninklijke Kentalis vertelt in dit interview meer over ondersteunende communicatie over lichaam en seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking.

Toolkit Totale Communicatie Lichaam & Seksualiteit

Foto van Toolkit Lichaam en Seksualiteit

De Toolkit Totale Communicatie Lichaam & Seksualiteit was een gezamenlijke uitgave van Stichting Visitaal, Kentalis en Rutgers. De oorspronkelijke fysieke toolkit is helaas niet meer leverbaar, maar de pictogrammen uit de toolkit worden de komende maanden opgefrist en opgenomen in de bibliotheek van Visitaal.
Gebruikers met een licentie voor pakket 3 van PictoStudio voor Office of Pictostudio Pro kunnen deze pictogrammen direct toepassen.