Geplaatst op

Nieuwe pictogrammen epilepsie in Pictostudio

Het is voor iedereen lastig om te leren leven met epilepsie. Dat geldt al helemaal voor mensen met een verstandelijke beperking: Als je niet goed begrijpt wat er met je aan de hand is en hoe je de gevolgen van een insult kunt beperken kan dat heel ingrijpend zijn.

Ongeveer 1 op de 3 mensen met een verstandelijke beperking heeft epilepsie. Dezelfde hersenstoornis die de verstandelijke beperking veroorzaakt vergroot ook de kans op epilepsie. Bij cliënten met een ernstige verstandelijke beperking komt epilepsie ook nog eens vaker voor. Daarbij komt dat het vaak moeilijker is om een epilepsie-aanval onder controle te krijgen bij iemand met een verstandelijke beperking.

Omdat het niet eenvoudig is om te begrijpen wat een epilepsie-aanval is en hoe je er mee om moet gaan is het ook niet eenvoudig om hierover met je cliënt in gesprek te gaan. Daarom hebben we op verzoek van Middin een serie speciale pictogrammen ontworpen voor mensen met een verstandelijke beperking. Van een gedragsdeskundige kregen we het verzoek om pictogrammen te ontwerpen waarmee je een cliënt het verschil tussen verschillende soorten insulten kunt uitleggen en alle bijkomstigheden bij een insult kunt visualiseren. Samengevat: hoe ziet een epilepsie-aanval eruit ziet, hoe te handelen en wat te doen om herstel na een insult te bevorderen.

Met deze serie hopen we hieraan een bijdrage te leveren. In combinatie met pictogrammen die al in de Visitaal-bibliotheek zaten verwachten we dat je hiermee in de meeste gevallen het gesprek over epilepsie met je verstandelijk beperkte cliënt visueel kunt ondersteunen.
Je kunt zelf de tekst boven een pictogram aanpassen in Pictostudio. En zoals altijd staan we altijd open voor suggesties en aanvragen voor nieuwe pictogrammen.

 • Pictogram Epilepsie
 • Pictogram 10 minuten bij je blijven stoel
 • Pictogram angst voor insult
 • Pictogram bij je blijven stoel
 • Pictogram bij je blijven
 • Pictogram Epi-alarm
 • Pictogram Epi-alarm insult
 • Pictogram Epi-alarm gaat af
 • Pictogram Epilepsie aanval helpen
 • Pictogram Epilepsie aanval klok kijken
 • Pictogram Epilepsie bescherming
 • Pictogram Epilepsie ligpositie
 • Pictogram Epilepsie neusspray verstuiver
 • Pictogram Epilepsie neusspray
 • Pictogram Epilepsie pijn
 • Pictogram Epilepsie schrikken
 • Pictogram Epilepsieaanval elektrisch
 • Pictogram Epilepsieaanval in hoofd
 • Pictogram Epilepsieaanval lichaam
 • Pictogram Iemand bellen
 • Pictogram Misselijk
 • Pictogram Misselijk draaien
 • Pictogram Misselijk draaien met hoofd
 • Pictogram Moeder bellen
 • Pictogram Niet herkennen emoties
 • Pictogram Niet kunnen reageren
 • Pictogram Niet kunnen uiten emoties
 • Pictogram Overvraagd
 • Pictogram Paracetamol nemen
 • Pictogram Schokkende bewegingen
 • Pictogram Stabiele zijligging
 • Pictogram Tong bijten
 • Pictogram Urineverlies
 • Pictogram Vallen
 • Pictogram Vermoeid
 • Pictogram Wegglijden insult

Ontwerp zelf eenvoudig ondersteunde communicatie over epilepsie met pictogrammen

Wanneer je zelf een dagschema, stappenplan of een ander visueel hulpmiddel wilt maken kun je bij Pictostudio kiezen uit verschillende pakketten: Pictostudio voor OfficePictostudio Pro en PictoCanvas. Al deze programma’s bevatten de gehele bibliotheek met ruim 2400 Visitaal-pictogrammen. Ze zijn geschikt voor professionals,scholen en instellingen maar worden ook in de thuissituatie veel gebruikt.

Pictostudio Pro

Pictostudio Pro is een programma in de browser. Hiermee maak je in een handomdraai stickervellen, dag- en weekschema’s.

Je kunt kiezen voor één van onze sjablonen, bijvoorbeeld de gratis Pictokalender, of je maak zelf een stappenplan op maat. Je voegt eenvoudig pictogrammen, klokken en eigen afbeeldingen toe aan je ontwerp.

pictostudio_voor_office

Pictostudio voor Office

Pictostudio voor Office is ideaal als je met WORD of een ander Office-programma werkt. Het is een gebruiksvriendelijk programma voor visuele ondersteuning met pictogrammen.

Met Pictostudio voor Office kun je ruim 2400 Visitaal-pictogrammen bewerken en plaatsen in je WORD-document. Het werkt heel eenvoudig, iedereen kan hiermee direct zelf aan de slag. Je hebt geen ingewikkelde programma’s meer nodig.