Geplaatst op

Gebruik en vertaal pictogrammen vluchtelingen met Pictostudio

Visitaal-pictogrammen voor bombardement, vluchten brandend huis, onder schot, politie buitenland, bang voor politie, unhcr, tentenkamp, vliegtuig naar Nederland, noodopvang en weerstand bevolking.
De nieuwe pictogrammen vluchtelingen

Update met nieuwe pictogrammen vluchtelingen

We gaan door met het ontwerpen van pictogrammen rondom het thema vluchtelingen. Ook deze week ontwierpen we weer 11 nieuwe vluchtelingen-pictogrammen. Op verzoek van onze gebruikers maakten we bijvoorbeeld het pictogram ‘Weerstand bevolking’.

We hebben ook een extra pictogram Politie gemaakt: omdat het Nederlandse politieuniform niet voor iedereen herkenbaar is hebben we ook een meer ’traditioneel’ pictogram politie toegevoegd zodat migranten die de Nederlandse taal (nog) niet machtig zijn dit pictogram toch kunnen herkennen. De Nederlandse politie is gelukkig benaderbaar, en houdt zich aan de spelregels van de Nederlandse rechtstaat houdt, ook daarom vinden we het belangrijk dat we een extra pictogram Politie hebben om dit onderscheid ook visueel uit te leggen.

Dit is de lijst met de pictogrammen voor vluchtelingen die we deze week hebben ontworpen:

 • Pictogram bang voor politie
 • Pictogram bombardement
 • Pictogram brand huis
 • Pictogram noodopvang
 • Pictogram onder schot
 • Pictogram politie buitenland
 • Pictogram tentenkamp
 • Pictogram UNHCR
 • Pictogram vliegtuig naar Nederland
 • Pictogram vluchten brandend huis
 • Pictogram weerstand bevolking
Visitaal-pictogrammen voor vluchtelingen, vluchtelingen boot, aanmelden balie, nachtmerrie en wakker liggen.
Nieuwe pictogrammen vluchtelingen

We zijn begonnen met het ontwerpen van een nieuwe serie pictogrammen: Pictogrammen voor vluchtelingen. We merken dat er steeds meer vraag is naar Visitaal-pictogrammen buiten de zorg, zoals bijvoorbeeld de strafrechtketen en het speciaal onderwijs. Niet alleen om mensen met een (licht) verstandelijke beperking te bereiken, maar ook voor mensen die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen. 

Anderstalige nieuwkomers en vluchtelingen hebben het vaak moeilijk om zich uit te drukken en om hun weg te vinden in de maatschappij. Als je de Nederlandse taal nog niet goed beheerst kunnen pictogrammen helpen om communicatie visueel te ondersteunen.

De meeste Visitaal-pictogrammen kun je ook vertalen met Pictostudio. Vanaf pakket 3 kun je de pictogrammen gemakkelijk vertalen in het Arabisch, Engels, Frans, Pools. We willen de komende maanden ook de pictogrammen die we het afgelopen jaar hebben ontworpen laten vertalen en werken aan een Oekraïense versie van de pictogrammen in Pictostudio.

 • Pictogram vluchtelingen
 • Pictogram vluchtelingen boot
 • Pictogram aanmelden balie
 • Pictogram nachtmerrie
 • Pictogram wakker liggen

Zelf ontwerpen met pictogrammen in Pictostudio

Met de softwarepakketten van Pictostudio kan iedereen gemakkelijk zelf ontwerpen met Visitaal-pictogrammen. Nieuwe pictogrammen worden wekelijks automatisch toegevoegd, je hoeft niks te downloaden en hebt dus altijd de meest actuele pictogrammen bij de hand.
Je kunt kiezen uit 3 gebruiksvriendelijke programma’s:

 • Met Pictostudio Pro kun je eenvoudig dag- en weekschema’s, stappenplannen en stickervellen met pictogrammen ontwerpen. 
 • PictoCanvas  maak je snel een mooie praatplaat met Visitaal-pictogrammen. Je kunt ook samen op afstand met picto’s werken. PictoCanvas wordt vaak gebruikt voor zorg of logopedie op afstand.

Meer weten of een offerte aanvragen? Mail ons voor een advies op maat of kijk hier op de site van Pictostudio naar de mogelijkheden en prijzen.

PictoCanvas, als je ook op afstand samen met picto’s wilt communiceren of praatplaten wilt maken en delen.