Topmenu

Opvolger PictoWorks komt eraan.

pictostudio software met visitaal pictogrammen

We krijgen veel vragen over de opvolger van het populaire programma PictoWorks, helemaal nu er onzekerheid is over de toekomst van Symbol for Windows. Onze partner Spelpartners heeft een opvolger voor dit populaire programma ontwikkeld; Pictostudio. Inmiddels wordt Pictostudio getest bij een aantal zorginstellingen, scholen, logopedie-praktijken en particulieren. Na de zomer verwachten we met de verkoop te beginnen.

 

Wat kun je met Pictostudio?

Pictostudio wordt, net als PictoWorks 1.0, een programma waarmee je zelf de pictogrammen-bibliotheek van Visitaal kunt beheren. De nieuwe versie kan is eerst vooral geschikt voor gebruik op een pc. we hopen later ook een versie voor Apple en  en iOS (iPhone en iPad) te kunnen aanbieden.

Het programma wordt per gebruikersgroep verschillend ingezet. De mogelijkheden die we op basis van concrete gebruikersvragen gaan aanbieden in Pictostudio zijn:

 • Uitgebreide zoekfunctie waarmee je kunt zoeken naar pictogrammen op basis van zoekterm, synoniem, categorie en pictogrammenset.
 • De optie om sets van pictogrammen samen te stellen en te beheren.
 • Met Pictostudio kan de gebruiker het formaat en de kleur van een pictogram zelf aanpassen.
 • Keuze uit vooraf samengestelde/geredigeerde sjablonen en templates van veelgebruikte stappenplannen, instructies en recepten.
 • Een laagdrempelige manier om zelf templates en sjablonen te maken.
 • Een weekplanner die je zelf kunt invullen met pictogrammen en vervolgens uitprinten en opslaan voor later gebruik.

Deze omgeving wordt zo ingericht dat we in de toekomst ook andere applicaties kunnen bouwen op hetzelfde platform. Voorbeelden van toepassingen waar veel vraag naar is, zijn eenvoudige en educatieve games en spelletjes, een spraakcomputer, een chatapplicatie en een vertaalapplicatie voor anderstaligen.

Om met Pictostudio te werken is in de eerste versie een internetverbinding nodig. Bij de eerste update (6-12 maanden na het uitbrengen van de eerstee versie van Pictoworks 2) willen we ook een optie aanbieden waarmee je met een selectie van pictogrammen offline (zonder netwerk- of internetverbinding) kunt werken.

Koppeling met andere applicaties zoals Microsoft Word en Excel

Een veelgebruikt onderdeel van PictoWorks 1.0 is PictoWord, waarmee je pictogrammen kunt invoegen in o.a. Microsoft Word. Daarom willen we deze functie ook in de nieuwe versie aanbieden. Pictostudio biedt de gebruiker meerdere aantrekkelijke opties om Visitaal-pictogrammen aan te passen en flexibel in te zetten, aangepast aan de doelgroep: Een pictogram kan worden ingevoegd in Microsoft Word en Excel of via het klembord in een ander programma. De applicatie biedt de mogelijkheid om de tekst en het lettertype in het pictogram aan te passen. Het is dus mogelijk om een alternatieve titel toe te voegen. Pictostudio biedt een zoekfunctie waarmee de gebruiker kan zoeken naar pictogrammen op zoekterm, synoniem, categorie en pictogrammenset. Om deze functies te gebruiken zijn nodig: een geldige licentie van Visitaal, Microsoft Office voor Windows en een internetverbinding.

Pictostudio in de cloud

De applicaties en pictogrammen van Visitaal worden in de nieuwe situatie aangeboden vanuit de cloud. Zodra een gebruiker de software opstart wordt er verbinding gemaakt met de cloudserver om producten op te halen en de actuele licentie te controleren. Dit biedt de volgende voordelen:

 • Gebruikers kunnen kiezen welke applicatie en welk pakket pictogrammen ze willen afnemen, afhankelijk van hun behoefte.
 • Voor professionals en speciale doelgroepen komen er themapakketten met pictogrammen zoals bijvoorbeeld ‘Ouderenzorg’ en ’Lichaam en seksualiteit’.
 • Gebruikers hebben altijd de beschikking over de meest actuele pictogrammen, afhankelijk van het gekozen pakket en de afgenomen licentie.
 • In andere applicaties opgeslagen selecties en documenten kunnen automatisch binnen een team of bedrijf worden gedeeld. Wanneer een gebruiker een licentie voor een pictogrammenset aanschaft, hoeft er geen installatie te worden uitgevoerd of update te worden verzonden. Visitaal activeert de betreffende set pictogrammen voor de gebruiker, die vervolgens direct over de pictogrammen kan beschikken. Het licentiemodel wordt centraal opgeslagen, de administratie is dus altijd actueel.
 • Er hoeft geen serversoftware bij de klant te worden geïnstalleerd. Dit leidt tot minder technische vragen van eindgebruikers en systeembeheerders en verhoogt de gebruiksvriendelijkheid.
 • De producten kunnen zonder belemmering worden gebruikt op alle populaire netwerk- omgevingen, waaronder Windows Server en Citrix.

Pictostudio wordt gebouwd op Loggon, de cloudomgeving van Spelpartners.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen rondom PictoStudio ?  Geef u op voor onze nieuwsbrief en u krijgt bericht zodra de opvolger beschikbaar komt.

Je kunt niet reageren.

Website: Spelpartners

Al onze producten en publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Zij mogen niet worden hergebruikt of verveelvoudigd zonder onze schriftelijke toestemming.